Hela programmet
Lördag 22 oktober

09.30 Registrering

10.00 Skriv2016 öppnas

10.30 Martin Schibbye

11.00 Speedmingel – hitta dina perfekta skrivkompisar

11.30 Anders Fager om att göra research

12.00 Lunch

13.30 – välj en av tre workshops (läs mer om dem längre ned på sidan)
1. Språk och stil med Sara Lövestam
2. Skriva facklitteratur med Martin Schibbye
3. Skriva om starka känslor, spänning, skräck med Anders Fager

15.00 Fika

15.30 Simona Ahrnstedt om att bli utgiven i USA

16.00 Sara Lövestam om genrer

16.30 3-minutersutmaning

17.00 Slut

18.30 Festkväll (tillval)

 

 

Workshop 1: Språk och stil - med Sara Lövestam

Från grammatik till ordval och rytm – ett språkseminarium med Sara Lövestam. Vad menar folk med ”dåligt språk”, och hur kan du öka medvetenheten om ditt eget? Sara Lövestam informerar och ger råd och tips, men du är också aktiv deltagare. Ta gärna med dig ditt skrivprojekt till detta seminarium!

Workshop 2: Skriva reportagebok tillsammans med läsarna - Med Martin Schibbye

Tankar runt reportageskrivande som en process. Hur man jobbar medskapande som reporter.

Martin Schibbye berättar utifrån egna erfarenheter med Blankspot hur man nära och i transparent dialog med publiken förverkligar längre reportage. Workshopen tar fasta på hur man genom att involvera publiken redan på idéstadiet gör läsarna till medskapare och utmanar den linjära berättarformen.

Workshop 3: Starka känslor - md Anders Fager

De riktigt starka känslorna. Hur når vi dom i våra texter? Hur skildrar vi raseri, hunger, skräck eller lust när den tar över och blir allt vi kan tänka på? Hur skildrar vi dessa banala och basala känslor trovärdigt utan att förfalla till kyschor och nervösa fnissningar? En spännande workshop vare sig du skriver romans eller avgrundsdjup skräck, för det handlar om samma sak. Att älska det man skriver om och aldrig göra sig lustig över sig själv eller sin text.
Söndag 23 oktober

09.30 Förlags- och agent-panel

10.15 Fika

10.45 Jan Arnald

11.25 Jessica Schiefauer

12.10 Lunch

13.45 – välj en av tre workshops
1. Skriva för barn och ungdom med Jessica Schiefauer
2. Story med Daniel Alegi och Christina Larsson, moderator Jens Klitgaard
3. Författare=företagare med Ann Ljungberg

15.15 Fika

15.45 Lektörer och skrivcoacher i panelen

16.30 Slut

 

 

Workshop 1: Ungdomslitteratur på fullaste allvar - med Jessica Schiefauer

Jessica Schiefauers böcker kommer ut för en ung publik, men hon har ingen särskild läsarålder i åtanke när hon skriver. Ta chansen att diskutera ungdomslitteratur och prova att hitta en egen röst i hennes workshop.

Workshop 2: Story - med Daniel Alegi, Christina Larsson och Jens Klitgaard

Denna workshop passar för dig som vill utveckla din story och veta mer om hur du kan ta filmens berättarformer in i ditt romanmanus.

Daniel Alegi är en prisbelönt filmskapare och producent, men också författare och kulturentreprenör som undervisat vid flera filmskolor och universitet i USA, Skandinavien och Europa. För 15 år sedan startade han Cinemahead som inriktar sig på att lära ut ”Story design” där man använder praktiska och konkreta verktyg för att utveckla sin berättelse.

Hans workshop kommer handla om hur du kan ändra i din berättelse, med utgångspunkten att den aldrig är perfekt från början. Daniel bor numer i Värmland och förstår svenska, men hans del av workshopen kommer att hållas på engelska.

Christina Larsson har hittills skrivit fyra kriminalromaner som har översatts till flera språk samt en feelgoodroman i humorgenren. Nästa år är hon aktuell med en fortsättning i deckarserien och ytterligare en feelgoodroman. Hon är yrkesutbildad manusförfattare för TV och film.

Jens Klitgaard är lektör, skrivkursledare och driver Tidningen Skrivas kursportal ”Skrivarkurser.nu”. Jens kommer att vara moderator för workshopen.

Både Christina och Jens har haft Daniel som lärare.

Workshop 3: Författare = företagare, med Gärd Fors och Ann Ljungberg

Måste jag bli företagare när jag blir författare Nej – men det kan vara bra för dig! I den här workshopen får du lära dig om företagandets villkor i kulturbranchen. Vi pratar också om marknadsföring och vilka bisysslor som kan vara perfekta för en författare. Du får övningar som hjälper dig att skapa din egen företagsplan sm författare.

Ann Ljungberg är författarcoach, lektör, skrivkursledare och arbetar mestadels via nätet. Gärd Fors är företagarräven som sålt sitt bemanningsföretag och sadlat om till lektör.